HeadlineImage

Här listas institutionens senaste nyheter

Senaste nytt om institutionen

Utlysning av medel för gemensam postdoktorresurs

2018-10-09
Wallenberg Centrum för Molekylär Medicin, WCMM, utlyser forskningsmedel för en gemensam postdoktorresurs på två år inom infektionsbiologi, neurovetenskap, cancer eller metabola sjukdomar inklusive diabetes. Ansök senast 1 december.

30 miljoner kronor till forskning om malariaparasiter

2018-10-04
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse tilldelar Oliver Billker, professor och nytillträdd föreståndare vid The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, 30 miljoner under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Charpentier förlor strid om gensax

2018-09-13
Emanuelle Charpentier, hedersdoktor och tidigare forskare vid Umeå universitet, har förlorat den rättsliga tvisten i USA om vem som har rätt till den så kallade gensaxen. Det var under sin tid i Umeå som Charpentier upptäckte metoden, kallad CRISPR-Cas9, för att förändra arvsmassan.

Fernströmpriset till forskning om bakteriers cellväggar

2018-09-12
2018 års Fernströmpristagare vid Umeå universitet blir Felipe Cava. Hans forskargrupp studerar hur bakterier kan anpassa uppbyggnad av cellväggen till olika värdmiljöer. Det är kunskap som kan få betydelse för utveckling av nya antibiotika.

Veckans alumn: Emil blev doktorand – forskar fram molekyler mot ögonvirus

2018-07-05
Emil Johansson har alltid velat forska. Nu är han doktorand i organisk kemi vid Umeå universitet och arbetar med att utveckla molekyler som ska vilseleda två olika virus så att de inte kan ta sig in i celler i ögonen och orsaka infektion.

WCMM symposium: New frontiers in neuroscience and imaging

2018-06-12
7 juni höll Wallenberg centrum för molekylär medicin ett symposium med fokus på neurovetenskap och imaging.

Ny professor: Teresa Frisan jagar ovanliga bakteriella toxiner

2018-05-07
Toxiner är kraftfulla ”molekylära giftvapen” hos sjukdomsframkallande bakterier. De kan slå ut olika nyckelfunktioner i våra celler. Fram till i dag har man inte identifierat några toxiner som attackerar våra cellers arvsmassa, DNA. Detta har helt förändrats sedan man nyligen upptäckt att bakterier ...

Framstående forskare tar över molekylärt infektionslab

2018-04-18
Oliver Billker har utsetts till ny föreståndare för MIMS, The Laboratory för Molecular Infection Medicine Sweden, vid Umeå universitet. Billker arbetar idag i Cambridge och har tidigare varit verksam i Berlin.

Sidansvarig: Patrik Holmkvist